HomeFAQ

Česta pitanja i odgovori (FAQ)

Šta je plivanje veterana? Plivanje odraslih?

Plivanje veterana je organizovani program plivanja za odrasle. Članovi mogu koristiti različite programe u zavisnosti od svojih želja i mogućnosti, od obuke neplivača sve do elitnog plivanja za odrasle i učešća na međunarodnim takmičenjima.

pa logo ikonica 48 Ko su članovi?

Svako ko ima 18 godina, može se učlaniti u klub veterana. U svetu je to jako razvijeno. Plivača koji učestvuju na takmičenjima, ima u svim uzrastima, i 90-im, pa čak i 100-tim godinama starosti.

pa logo ikonica 48 Gde je moguće postati član kluba za veterane?

Nažalost u Srbiji se ne možemo pohvaliti plivačkim klubovima za veterane. Plivački klub "Swimming Adventures" je jedini klub za odrasle u Beogradu. Treninzi se odvijaju na gradskom plivalištu "Tašmajdan", tri puta nedeljno. Detaljnije informacije možete pogledati ovde (link ka stranici: Termini).

pa logo ikonica 48 Koje su prednosti učlanjenja u klub?

Ima dosta prednosti uključujući trenera koga imate uvek na raspolaganju, mogućnosti da učestvujete u rekreativnim i takmičarskim programima, budete upoznati sa radom Plivačkog saveza Srbije, i njihovih aktivnsoti vezanih za organizaciju za veterane, mogućnosti organizovanog odlaska na takmičenja, u ulozi takmičara ili navijača u zavisnosti od Vaših ambicija.

pa logo ikonica 48 Da li moram da se takmičim?

Svako ima svoje razloge pristupa klubu – zdravlje, rekreacija, druženje, zabava, takmičarsko uzbuđenje, putovanja, učenje... U zemljama gde je veteransko plivanje na visokj lestvici, oko samo 30% odraslih plivača se takmiči redovno. Za one koji su ozbiljni takmičari, postoji neverovatan broj mogućnosti da testiraju svoje veštine i kondiciju. Takmičenja u malom bazenu 25m i velikom bazenu 50m, jezeru, moru, maratonsko plivanje, specijalne trke i Međunarodni šampionati su deo jednog ambicioznog programa plivanja za odrasle.

Ali ako takmičenja nisu Vaš stil, nema razloga da budete pod pritiskom. Mnogi odrasli plivači su jednostavno zainteresovani za svakodnevnu rutinu treninga sa prijateljima. I to je za poštovanje.

pa logo ikonica 48 Da li su treninzi uvek organizovani?

Jedna od najvećih prednosti članstva u plivačkom klubu za odrasle je upravo da se trenira u organizovanoj grupi. U našem klubu ima više nivoa, različitih grupa, organizovanih po mogućnostima članova. Neka grupa je jaka sa jačim ili slabijim setovima u pratnji trenera, dok su neke vrlo neformalne.

Nema sumnje da motivacija i instrukcije trenera pruža jak izazov. Istraživanja su pokazala da je intervalni trening omiljen trenerima i ima bezbroj prednosti u odnosu na dužinsko plivanje tako da većina plivača veterana vole organizovane treninge.

pa logo ikonica 48 Recite mi nešto više o takmičenjima?

Ovde imamo dva primera, iz sveta i iz Srbije. Ono što je isto su kategorije u razmaku od 5 godina starosti. Kategorije su od 18-24, 25-29, 30-34....i preko 100.

U državama gde je to bolje organizovano i postoji sistem sporta za veterane, discipline su sledeće, 50,100,200,400,800,1500m kraul, 50,100,200m leđno, prsno, delfin i 100, 200, 400 mešovito. Postoje naravno i štafete za muškarce i žene ili mešoviti timovi. Plivački maratoni su od 1-10km. Organizuju se dva takmičenja godišnje na Nacionalnom nivou i to u kratkom bazenu 25m kao zimsko prvenstvo i letnje prvenstvo u dugačkom bazenu 50m. Vetarani učestvuju i na međunarodnim takmičenjima širom sveta. Dok su zdravlje i fizička spremnost najveća nagrada, na takmičenjima može biti u opticaji i druge nagrade za svaku kategorijsku grupu, medalje i pehari su deo svakog takmičenja. Cela organizacija je sprovedena od strane Veteranske Plivačke Federacije te države.

U Srbiji je sve to u razvoju tako da je mnogo kraća priča. Plivaju se discipline 50m/100m/200m/400m kraul, 50m i 100m leđno/prsno/delfin, 100m mešovito, štafete mešovito i kraul, martonsko plivanje. To je sve u organizaciji pojedinca kao i odlazak na međunarodna takmičenja. Nagrade na takmičenjima su diplome a mogu biti medalje. Trenutno Plivački savez Srbije (PSS) organizuje državno prvenstvo dva puta godišnje (zimsko i letnje), i pored toga postoje dva mitinga u Beogradu i Subotici.

pa logo ikonica 48 Da li je zdravo teško vežbati kako postajemo stariji?

Tačno je da uzbuđenje takmičenja proizvodi neku nervozu u obliku "leptirića" u stomaku ali mnogo studija je pokazalo da redovno vežbanje doprinosi Vašem zdravlju. Plivanje je konstantno identifikovano kao najbolji način vežbanja. Redukovan stres, kontrola težine, kardiovaskularni fitnes, smanjenje nivoa holesterola, tonus mišića i izdržljivost je ono što je imalo pozitivne uticaje vežbanjem. Veterani se kunu u to.

pa logo ikonica 48 Ja želim da probam. Kada, kako i gde da se prijavim?

Učlanjenje u plivački klub "Swimming Adventures" je brzo i lako: popunite i pošaljete web-prijavu sa našeg sajta, i ...

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati telefonom ili e-mailom.